PRÍBEHY PACIENTOV KTORÍ SA PREBRALI PO DLHÝCH ROKOCH Z KÓMY

Tieto príbehy sa dajú považovať za zázrak, sú logicky nevysvetliteľné odborníkmi.Verím, že  tieto príbehy posilnia vieru veľa ľuďom ktorí sa nachádzajú v podobných situáciách…

 

POLIAK JAN GRZEBSKI 19 ROKOV V KÓME

Po 19 rokoch sa prebral v roku 2007 z kómy 65-ročný  poľský železničiar z mestečka Dzialdowo.

Poľský železničný robotník Ján Grzebski utrpel pri prepájaní železničných vozňov vážne poranenia hlavy. Po nehode v roku 1988 upadol Ján do stavu bezvedomia. Pri vyšetrení  mu lekári objavili aj nádor na mozgu.  „Lekári hovorili, že neprežije rok,“ hovorí manželka Gertrúda. Jeho rodina však verila, že sa z kómy preberie.  Gertrúda sa okrem chorého manžela musela starať aj o štyri deti, ale nestrácala nádej, že sa muž ešte preberie k normálnemu životu.

Ján sa prebral 12. Apríla 2007. V kóme bol 19 rokov. Všetky zásluhy na svojom prebratí dával milujúcej a obetavej manželke Gertrúde. „Bola to Gertrúda, kto ma zachránil, nikdy na to nezabudnem,“ uviedol Ján v správach televíznej stanice TVN24.. Celých 19 rokov jeho manželka vykonávala prácu skúseného tímu intenzívnej starostlivosti.

Po prebratí, bol prekvapený, keď zistil, že od pádu komunizmu uplynulo 18 rokov. zobudil sa do úplne iných pomerov, než aké si pamätal pred upadnutím do kómy.

VARŠAVA. „Nemohol som uveriť tomu, čo som videl. Pamätal som si, že na pultoch obchodov bol len ocot a všetko chýbalo. Benzín sa kupoval na prídel. Teraz až oči bolia od pozerania,“ opísal Grzebski prvé dojmy médiám. „Všade je plno vecí, na čo si len človek zmyslí. Ľudia sú nejakí farebnejší. Pamätám si ešte komunistov a teraz sa dozvedám, že máme pravicovú vládu. Všetko je inak.“

Možno najviac ho však v novej realite zaskočil stále rovnaký prístup krajanov k životu: „Každý má mobil, ale všetci ďalej nariekajú a sťažujú sa.“

AMERIČAN TERRY WALLIS 19 ROKOV V KÓME

V roku 1984 mal Terry  20 rokov, keď s kamarátom vyleteli autom z cesty a skončili v potoku. Našli ich až na druhý deň. Priateľ, ktorý šoféroval, bol mŕtvy, Terry v bezvedomí.

Jeho rodina vrátane jeho manželky a šesť týždňovej dcéry sa o neho starali neuveriteľných 19 rokov! Trvalo to až do 11. júna 2003, keď Terry začal rozprávať. Prvú vec, ktorú povedal bola „mama“ po tom, čo svoju mamu skutočne uvidel. Po tom nasledovali slová ako „Pepsi“ a „mlieko“, ale napokon sa dostal do bodu, keď začal hovoriť plynulé vety.  vôbec nevedel koľko času už uplynulo a tak to bolo veľmi ťažké uvedomiť si, že je už rok 2003. Doktori si nie sú istí, prečo sa Terry prebudil, ale dosť sa tým zaoberali práve vďaka jeho jedinečnému príbehu. Veria totiž, že v priebehu 19-tich rokov sa Terryho mozog akoby znova sám zapojil. A keď tam už tých pripojení bolo dosť, Terry sa náhle prebudil.

 

AMERIČANKA SARAH SCANTLINOVÁ  20 ROKOV V KÓME

V roku 1984 mala Sarah Scantlinová 18 rokov, keď ju zrazilo auto a utrpela zranenia, následkom čoho zostala v polovegetatívnom stave, v ktorom si uvedomovala veci okolo seba, nebola však schopná rozprávať ani hýbať sa. Diagnóza znela „bdelá kóma“.

V roku 2004 sa život Sarah ako aj jej celej rodiny zmenil. Sarah prekvapila svoju mamu telefonátom zo zdravotného strediska kde bola v opatere.

„Ahoj, mami,“ ozvala sa pacientka svojej šokovanej matke.

„Jednoducho nemám slov. Odvtedy sa stále usmievam, pretože je to jednoducho úžasné,“ povedala Betsy Scantlinová (mama) pre televíznu stanicu CBS.

Lekári tvrdia, že stav Sarah Scantlinovej sa každým dňom zlepšuje. Jej pozoruhodné náhle prebudenie si však nevedia vysvetliť.

 

VO SVETE SA STALO VEĽA TAKÝCHTO  PODOBNÝCH ZÁZRAKOV, KTORÉ SÚ DO DNEŠNÉHO DŇA NEVYSVETLITEĽNÉ ODBORNÍKMI…

Autor: Michaela Hulikova